Hvad er der galt med sommerdæk om vinteren?
Sommerdæk har mindre indhold af naturgummi end vinterdæk – så de er ikke lige så bløde. Den faste struktur hjælper dem til at holde vejgreb i våde og tørre veje ved højere temperaturer.
Men når temperaturen kommer under +7°C, kan denne fasthed blive et problem. Jo koldere det bliver, jo stivere bliver sommerdækket. Det kan få dem til at sprække.
Sommerdæk har også en anden type slidbane, som ikke er så dyb som vinterdæks. Det betyder, at de er gode til at afvise regn, men ikke så gode til at håndtere sne. Hvor vinterdæk fastholder sne og slud i slidbaneblokkene – og giver forbedret trækevne i våde og vinterlige forhold – sammenpresser sommerdæk sneen ved kontakt og gør kontaktfladen glattere.
Den store fordel ved sommerdæk viser sig, når temperaturen stiger til over +7°C. Så bliver vinterdæk mindre effektive.
I milde klimaer giver sommerdæk den bedst mulige bremselængde. Deres slidbanemønster giver større overfladekontakt med vejen, hvilket forbedrer kontrol og giver større stabilitet i sving.
Vinterdæk er designet til at skabe modstand mellem snedækkede overflader og dækket, men det kan have betydning for brændstofudnyttelse. Modsat skaber sommerdæk mindre modstand, så accelerationen er hurtigere og brændstoføkonomi forbedres.