Sådan kører man i glatføre

Det er helt forståeligt, hvorfor det er så populært at stå på skøjter og spille ishockey - det er sjovt at glide over isen i fuld fart. Men det er ikke så sjov, når man sidder i en bil, og vejen er dækket af is.

 

Der er mange ligheder mellem at køre i sne og køre på is. Du skal for eksempel køre langsomt og roligt i begge tilfælde og undgå pludselig acceleration og opbremsning. Men der er et par yderligere overvejelser, du skal gøre dig, når du vil lære at køre i glatføre.

01_precaution_icon

Generelle forholdsregler

Først skal du overveje, om du overhovedet behøver at køre nogen steder. Glatte veje kan være helt uberegnelige, så vi råder dig til at overveje, om turen virkelig er de økonomiske og følelsesmæssig omkostninger, der er forbundet med en eventuel ulykke, værd.

Hør radio. Vejrudsigten vil ofte fortælle, om der er specielt farlige områder, og det kan hjælpe dig med at beslutte, om du skal køre eller lade være. 

Du er måske allerede kørt hjemmefra og er usikker på, om is vil blive et problem.

En af de store forskelle på sne og is er, at sne er nemt af se. Isslag matcher vejoverfladen så perfekt, at du ofte ikke ved, at det er der, før det er for sent. Det er en god ide at anvende bilens termometer som guide. Hvis det registrerer den omgivende lufts temperatur som værende tæt på frysepunktet, skal du passe ekstra meget på.  

Du kan også opdage is ved at holde øje med andre biler i nærheden. Hvis du ser en af dem glide, eller du ser biler, der er kørt af vejen, er du nok kørt ind i et område med is.

Hvis du finder dig selv i en situation, hvor du bliver nervøs, så kør ind til siden og vent på, at temperaturen stiger, eller find en alternativ transportform.

Sådan kører man i glatføre

  • Hold øje med temperaturen, så du er forberedt på glatføre
  • Hold øje med andre biler for at se, om de påvirket af glatføre
  • Lyt til vejrudsigten, og undgå områder med problemer
  • Kør langsomt og forsigtigt
  • Øg afstanden til bilen foran dig
  • Hvis bilen skrider ud, styr den i samme retning, som bagenden bevæger sig.
Uniroyal. A brand of Continental.*