Det er et lovkrav for alle, der bor i lande med ekstremt vejr, at have to sæt dæk - et til sommer og et til vinter. Men hvad er forskellen på sommer- og vinterdæk?
Vinterdæk
Der er tre fundamentale forskelle på sommer- og vinterdæk: gummiblanding, struktur og slidbane
Vinterdæk har et højere indhold af naturgummi, hvilket holder dem smidige i kulden. Jo blødere dækkene er, jo bedre kan de fæste sig til vejoverfladen og give bedre vejgreb og kontrol. Til forskel fra sommerdæk, som hurtigt bliver hårde i kulden, fungerer vinterdæk bedst i temperaturer under +7°C.
Vinterdæk har samtidig tusindvis af små riller (kaldet lameller) i slidbaneblokken. De anvendes til at fortrænge vand og forhindre akvaplaning. Disse riller gnaver sig ned i sneen, sluddet og isen og sikrer optimalt vejgreb.
De har også dybe riller i slidbanemønstret. Det betyder, at der er plads til sneen. Af en eller anden grund er der ikke noget, der holder bedre fast i sne end sne, og den sammenkørte sne gør fastholdelsen endnu bedre og giver bilen yderligere trækevne til at køre fremad på sne- og isdækkede veje.
Forskel:
Vinterdæk fungerer bedst i temperaturer under +7°C.
Sommerdæk fungerer bedst i temperaturer over +7°C.
Sådan påvirker temperaturen vinter- og sommerdæk
Man kan genkende et vinterdæk, fordi det har symbolet ”snefnug på bjergtop” på siden som bevis på, at det overholder sikkerhedskriterierne for vinterforhold.
Sommerdæk
Sommerdæk fungerer generelt bedre i de varme måneder. De er fremstillet af en relativt hård gummiblanding, som bliver blød ved mildere temperaturer, så de passer til både tørre og våde veje.
Sommerdæk har færre lameller end vinterdæk, men har specialdesignede slidbaner, der minimerer risikoen for akvaplaning. Slidbanerne giver bedre vejgreb både på langs og på tværs i varmt vejr, så bilen står fast på både våde og tørre veje.
Selv om sommerdæk kan klare de fleste vejrforhold, er de ikke velegnede til hårdere og koldere vejr. De har en hårdere gummiblanding med mindre indhold af naturgummi end vinterdæk, og de begynder at blive hårde og måske sprække under +7°C. På den anden side er de fremstillet til at klare højere temperaturer uden af blive bløde. Det betyder, at sommerdæk har mindre friktion og derfor er mere brændstoføkonomiske.
Sommerdæk har ofte et enklere blokopdelt slidbanemønster, der giver en større kontaktflade på vejen. Det sikrer god kontrol og har enorm betydning for bremselængden.