Slidbaner på vinterdæk

Der er tre måder, du kan skelne mellem et vinter- og et sommerdæk ved at se på dem: Vinterdæk har dybere slidbaner, de har et anderledes mønster i slidbanerne, og de har flere mærker på siderne.

Mærkning på siden

For en nybegynder er det nemmest at kende et vinterdæk ved at se efter et symbol med tre bjergtoppe og et snefnug (3PMSF) på dækkets side sammen med bogstaverne M og S (mudder og sne). Symbolet 3PSMF betyder, at dækket har klaret de minimumskrav til funktion på sne, der findes i EF-forordning 661/2009 om krav til typegodkendelse for den generelle sikkerhed af motorkøretøjer.

Det er en relativt ny forordning, der trådte i kraft i november 2012. Symbolet M + S har været anvendt af dækproducenter i årevis for at kende forskel på vinterdæk og sommerdæk.

Slidbanedybde

Slidbaner på vinterdæk er dybere, så sne og slud kan samles i rillerne. Mærkelig nok er sne fantastisk til at gribe fast, så de dybe riller er en stor hjælp til at sikre trækevne. Det er derfor vigtigt at udskifte vinterdæk, før slidbanernes dybde slides ned til det lovlige minimum på 1,6 mm. 

Vinterdæk:

  • Har et symbol med tre bjergtoppe og et snefnug
  • Indeholder en stor mængde naturgummi og  forbliver derfor blødt ved lave temperaturer
  • Har dybe riller i slidbanen
  • Bruger sammenlåste, smalle riller for at bryde overflade på sne, slud og is
Uniroyal. A brand of Continental.*